Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

LA PLUME ET LE ROULEAU

LA PLUME ET LE ROULEAU

200 chroniques éclairent le Présent à la lumière de l'Histoire


1818 : Bernadotte den franska född i Pau som blev kung av Sverige

Publié par Sho dan sur 9 Janvier 2015, 01:00am

Catégories : #Personnalités célèbres

Kära (er) vän (s) och användare (s) av kronisk Penna och Roller,

Denna text är den svenska översättningen av den franska texten av denna blogg, som är tillägnad Bernadotte.
Den kan innehålla brister eftersom svensken inte är modersmål för författaren. Det ursäktar därför till alla svenskar att skämma kanske deras språk! Svenska vänner, tveka inte att skriva till mig för att berätta att jag måste korrigeringar i texten. Bra läsning ändå!

Vad är Pau? En invånare i Pau, staden Pyrenees Atlantiques (Frankrike) och regionen (kulturella och historiska) Bearn och (administrativ) i Aquitaine. Staden Pau är känd för sin vackra Boulevard des Pyrénées, men också för att den är hemstad av tre kungar:

• "Henrik IV" (Frankrike), en protestantisk som konverterade till katolicismen 1593 att bli kungen av Frankrike ("Paris är värt en massa!")

• "Karl XIV Johan" (ingen skal, är denna bisarra namn giltiga), en katolik, konverterade han till protestantismen 1818 för att bli kung av Sverige

• "Jean Charles III", också en katolsk konverteras till protestantismen 1818 att bli, för sin del, kung av Norge

Det är komplicerat eftersom det i verkligheten, dessa stater, Karl XIV Johan och Karl III John, inte ... är en och samma person! Och den personen (som har slitits två namn och två titlar samtidigt) kallas faktiskt, ursprungligen, Jean-Baptiste Jules Bernadotte, faktiskt född i Pau.

Bernadotte, ofrälse till den ursprungliga enda soldat av kungen av Frankrike, blev Napoleon Marskalk av kejsardöme och samlade preuss fiender i slaget vid Leipzig (1813) innan du väljer att förbli neutralt år 1815 i skymningen av imperium, i spetsen för riken som täcker det nuvarande Sverige och Norge, men ... han talade aldrig ett språk! Erkänna att livet av denna karaktär skulle du sa i en roman som du skulle finna det alltför extravaganta för att vara trovärdig ...

Och ändå är det sant.

Tur att du är, du kommer nu att upptäcka öde rent utan motsvarighet i Jean-Baptiste Bernadotte Bernadotte Pau osannolikt kungen av kalla länder som tvingade mig att en hel del forskning och en syntes och kontroll mellan olika källor. Så vi ska prata om Bernadotte, placera sitt liv i sitt historiska sammanhang för att förstå sammanhanget, fjädrar och slingrande. Som vanligt kommer vi att välja för maximal tydlighet, ett kronologiskt: det enda sättet att förstå händelseförloppet, tenderar vi att glömma och där vi tillbringar bullret Revolutionära och Napoleon strider RYNKAD bollar av de krönta huvuden i Europa ...

 

1818 : Bernadotte den franska född i Pau som blev kung av Sverige

1763: Födelse av Jean Baptiste Bernadotte

Hitta oss 26 jan 1763, i Pau, Béarn provinsen (fäst krona Frankrike sedan 1620) under Ludvig XV. Dagen, på andra våningen i "huset Balagué" alltid synlig på den aktuella adressen 8 rue Tran, född den femte barnet av Henry och Jeanne Bernadotte av St John: Johannes Döparen.

Henri Bernadotte, fadern, är åklagare: han hör att hans son Jean-Baptiste undersöker i sin tur rätt att en dag ta hans "laddning" domare. Det bör erinras om att under den gamla regimen, är yrken inkorporerade kroppar och handel företag: man ärver från sin far rätt att utöva och rörlighet mellan yrken, så social rörlighet är låg. Bernadotte har rätt att vara domare av kungen, det är ett privilegium och en fördelaktig ställning även i monetära termer, fördelarna är begränsade.

För att lyckas hans far, börjar Jean-Baptiste tonåring att studera juridik. Han talar väl och förvärvar elegans och goda seder som kommer att locka honom senare kvinnors favörer. Men det verkar inte vara passionerad: efter döden av sin far (som inträffade 1780, var han sjutton) han övergav dem och ... bedriver kungens armé, kung Ludvig XVI, som är på väg tronen i 6 år (1774).

Det är en riktigt irrationell val Bernadotte kunde ha varit en tjänare kung satt i sin stol, valde han äventyr och det är som en privat han kommer in i Kungliga la marina regemente. Faktum är Jean-Baptiste Bernadotte inte ädelt, och även om det är en utbildad medelklass, som blott "ofrälse" han inte kan få tillgång till det frodigt av officeren, som är reserverad för aristokrater. Men snart passerar den sergeant (junior NCO).

År 1785 är Bernadotte fortfarande korpral (man av rang), och i juni 1788 går han Sergeant Major (NCO). Militär i 8 år, är det då tilldelats Grenoble.

1788! Vi är på tröskeln till de största bekymmer vet Frankrike och som kommer att leda till en kollaps av den "gamla regimen" ... Ingen vet ännu, förstås. Det är nyttigt att förstå varför, den dagen, Konungariket Frankrikes mullrar och hur denna ilska kommer att falla på huvudet (bokstavligen!) Av Bernadotte.

Sociala blockeringar, hungersnöd, retentionsrätt, skatter är frågor av osämja och gräl om vilken den franska uppdelade och missnöjda, motsätta. I Grenoble, som är en soldat Bernadotte, uppror växer mot besluten av kung Ludvig XVI. Konservativa beslut? Inte alls. Ludvig XVI var i stället en sann reformator i hjärtat. Han försökte ta itu med de missförhållanden som plågar hans rike och, i spetsen för dessa, frågan om de offentliga finanserna. Ludvig XVI råder ingen brist på idéer. Vad han saknar är greppet.

Låt oss återvända kort ett par år tillbaka.

År 1781 den "generaldirektör Finance" (minister) i kung Ludvig XVI, den Genevan Jacques Necker publicerade en rapport, som släpptes, där han ställde ut i inkomstberäkningen i Kung Treasury offentliga utgifterna: en total innovation. I den här typen av "rapport från revisionsrättens tidigt, Necker fördömer överskridanden av det kungliga hovet och de olika privilegier för bolagen i riket. Omedelbart, alla som är inblandade utlöste en veritabel kalabalik (det är så franska) hotfull Ludvig XVI, som Charles Alexandre de Calonne kallas i November 1783.

 

1781 - 1786: Neckers och Calonne ...

Calonne är en fransk (minsta) och en aristokrat (bättre sett). Det är oftast en tekniker finansministeriet, en "techno" skulle vi säga idag. Det är en slags "keynesianska" innan tiden: i stället för att söka bara för att minska statens livsstil i "skära" i utgifterna, utan det syftar till att stimulera den ekonomiska tillväxten i riket. Det är sedan berika dem som betalar skatt och öka skatteintäkterna från tredje ståndet (eftersom adeln inte betalar skatt, samt kyrkliga, minns). För detta djärva manöver, han först ta till offentlig upplåning för att öka den ekonomiska aktiviteten: det är en "efterfrågepolitik" skulle vi säga idag.

Tyvärr för Calonne: medan snabbt, skuld och räntebördan krossa en kunglig budget redan tyngs av kostnader på uppdrag av amerikanska frihetskriget och revoltörerna, ekonomisk tillväxt (och därmed skatteintäkter) är långsammare än väntat. Tillväxten är senare, men skulden är nu: den franska budgeten situationen värre.

För övrigt noterar jag att i ekonomiska och sociala frågor, aktuella debatter förbli ganska nära gårdagens problem och att det inte finns någon stor sak nytt under solen ...

Men nevermind ...

Calonne föreslår en kopernikanska revolution i den politiska och skattemässiga:

- Skapande av en stat Bank (senare Bank of France, en idé tagen femton år senare av Napoleon)

- Borttagning av interna tullmurarna (sådana bidrag där handlarna betalar en avgift innan en stad) till frihandel och lägre priser

- Upprättande av valda församlingar i provinserna, där sitter alla markägare ... att de var ädla eller borgerliga enkla borgare!

- Minskning av saltskatten (skatt på salt)

- Inrättande av en skatt som kallas "fastighetsskatt" till vilken alla ämnen (utan åtskillnad av ordning) skulle omfattas, beroende på storleken på deras inkomster. I praktiken skulle detta resultera i att utsätta att beskatta kyrkan och adeln (som av rätten, de inte betalar något alls: en sorts "tax shelter") och att sänka beskattningen av andra befintliga skattebetalare. För innevarande omfördelning Calonne konto stimulera den ekonomiska aktiviteten och mekaniskt generera nya skatteintäkter.

Överrask modernitet av dessa idéer ...

Reaktionerna är snabba. Mer om kungen får inkomst, desto mer måste betala skatt? Vilken rolig idé! Mer ingen separation enligt order? Vilken indignity! Politisk tyngd ges som en funktion av rikedom, inte förlossningen? Vilken vulgaritet! Men sedan, med Calonne är den gamla regimen samhället att lam?

Mig ja förmiddag.

Calonne går omedelbart till formidabla motstånd kyrkans och den traditionella aristokratin. Dock måste dessa reformer valideras av "Parlamentet" i Paris tribunal ... mestadels består av adelsmän "klänning" (som köpte sin titel under kungarna Ludvig XIII och Ludvig XIV) och bestäms inte att se det försvinna regelverk har hittills säker social marknadsföring! ...

 

1787: Upproret av eliten mot Ludvig XVI

För godkänt reformen, Ludvig XVI och Calonne möta "församling Betydande" om riket: en sorts "stater Allmänt" i miniatyr: 144 ledamöter som utses av kungen som, tyvärr, som heter ... 140 adelsmän! 22 februari 1787 i Versailles, de uppenbarligen vägrar skatt för alla och bekräftar sitt åtagande att principerna för traditionella samhället: den ädla ger blod i kungens armé, ger prästen hans böner och vanliga människan ger sina pengar ...

Ludvig XVI var upprörd och obeslutsam, eftersom det är under press från sina bröder (framtida Louis XVIII och Charles X) och hans fru Marie Antoinette, naturligtvis, alla fientliga till dessa idéer strukturreformer. April 8, 1787, återvänder han Calonne och utse i hans ställe ärkebiskopen av Toulouse, Loménie Brienne. Det löser församling Betydande 25 maj 1787 och valde att engagera regionala reformer parlamenten.

Idén om en universell skatt ("mark bidrag") är långt ifrån att bli övergiven Ludvig XVI efterfrågan inspelning (= validering) av parlamentet i Paris, som vägrar 30 juli 1787. Ludvig XVI svar och har en "bädd av rättvisa" 6 aug 1787: en auktoritär förfarande för att införa inspelningen. Nästa dag 7 augusti 1787 parlamentets överläggningar och säger påbudet "null och olaglig"! Ludvig XVI "bryter" denna överläggning. Rasande uppmanar parlamentet för en strejk ... skatter. Som ovilliga att fängsla adelsmän, Ludvig XVI helt enkelt exil ledarna ...

Det är mjukt.

Ludvig XVI och Brienne beslutade då att överge "fastighetsskatt" samtidigt få parlamentets godkännande för nya lån. Ludvig XVI lovade kallelsen till stängeneral 1792 och ... låta rebellerna att återvända från exil. För att förenkla: det ökar skulden, kommer det att löna sig tack vare tredje statliga skatter. Det är bättre! Men politiskt föll kungen och det är en dålig signal för "upproriska" av alla slag.

Det är en paradox: kungen inledde reformer till förmån för folket. Han står inför en revolt av aristokrater som fördömer dessa initiativ som despotisk och hittade ett öra med en publik som inte ser det intresse den skulle ha de kungliga reformer. Styra ett land som Frankrike är (redan) inte enkelt.

 

1788 Plattor Ludvig XVI ... och Jean-Baptiste Bernadotte

Ludvig XVI har förstått aristokratin klänning och parlamentariker (domare) leda revolten i syfte att bevara sina privilegier. Så maj 1788, beslöt han, tillsammans med vakterna Christian-François LAMOIGNON Seals, att reformera organisationen av rättssystemet för att bryta interiören: modernisering, eliminering av vissa kurser, inrättat ett parlament Nationella vars ledamöter utses av kungen och vem kommer att berövas "rätt av protest." Det är, märkligt nog, till en förstärkning av absolutism för passerar inte sådana demokratiska reformer (överdriver inte), men, säg, populär och, i alla fall, av riksintresse.

Motstånd släpps lös då. Alla beställningar är i uppror, men av olika skäl: adeln avvisar reformer för att minska hans inflytande, kyrkan vägrar att öka sitt ekonomiska bidrag och det tredje ståndet, som är tillgångs rika borgare, kräver en proportionell makt économoique sitt inflytande. Parlamentet i Paris själv publicerar en "Deklaration om rättigheter nationen." Vilken djärvhet! Parlamentet i Grenoble, i sin tur, hotar till sig själva som "helt rensat sin lojalitet till sin suveräna" Secession är inte långt borta?

Ludvig XVI var frodas i juni 1788 stämpel brev begränsa parlamentariker i Grenoble i "exil på deras mark." Inför vad som verkar vara en despotisk handling, är befolkningen upprörd: Det är inte som den försvarar sin parlamentariska är att Parlamentets Grenoble nu är stängd, alla de som bor (extra Rättvisa, köpmän, hantverkare ...) ser sin ekonomiska verksamhet plötsligt avstängning.

7 juni 1788, upprorsmakarna Grenoble antasta vakterna som håller portarna till staden och från hustaken, bombarderar soldaterna med kakel och olika föremål: "Dag av kakel" (kastas på huvudena! ). Efter dessa urbana gerilla scener, parlamentet åter öppnas symboliskt. 21 jul 1788, 540 parlamentariker kallas strejken skatt.

Du märker att jag är lite (för) utvidgades på finansiella, moms och sociala problem av den gamla regimen? Detta är inte bara att leverera till ditt skarpsinne dessa sekulära sociala frågor och flaskhalsar som plågar mikrovågsugn privilegier i Frankrike på den tiden, liksom vår. Jag glömmer inte att, i princip, i denna spalt, vi måste först tala om Bernadotte.

Eller Bernadotte, kom ihåg, 1788, är i militär ... Grenoble, med rang av Sergeant Major (erhållen den 11 tidigare maj). Och 7 juni 1788 uttryckligen tar det lika mycket som han och en bricka på huvudet under upploppen. Allvarligt skadad, han räddade från döden av en läkare och botanist 43 år: Savoy Dominique Villars. Ludvig XVI kommer han att visa auktoritet, för att ge soldaterna, införa reformer? I Do Not. Den 8 augusti 1788 avancerar han helt enkelt dagen för staternas general 5 maj 1789 (mot 1,792 tidigare planerade): han slutligen kapitulerade konservatism.

Syftet med denna spalt, dock inte den franska revolutionen men sättet Jean-Baptiste Bernadotte kommer att passera genom. Så låt oss göra en kronologi över det genom en rent godtyckligt urval min andel av händelser som inträffat varje år och sedan sätta bredvid individuella öde vår favorit Pau.

Plattor...

Plattor...

1789: The Revolution i rörelse

1789 är det "året utan sådan" (uttrycket är historikern Michel Winock): Öppnande av Generalstaterna i maj tar Bastiljen fängelset i Paris i juli, upplopp i provinserna, avskaffande av privilegier och rapportering Rättigheter för människan och för Citizen ... i augusti samma år stör Frankrikes historia för alltid.

 

1790 Division avskaffande ...

År 1790, uppdelat i 83 departement i Frankrike, är präster placeras under ledning av staten (den "civila konstitution präster") och avskaffade saltskatten (en uppfattning om Calonne, minns!) ...

År 1790, Bernadotte åtkomst Optionsgrad (del av "senior underofficerare")

 

1791: Frankrike i krig, Bernadotte fält

År 1791, nationellt, är Mirabeau överförs till Pantheon, Ludvig XVI godkänner den nya konstitutionen och församlingen (vilket, eftersom det inte längre är "komponent", "lagstiftande" är), men linjalen försöker fly landet och hans skilsmässa nationen nu förbrukas. När hjälten i vår granskning, Bernadotte, delas det "Army av Rhen", kroppen av arméer östra Frankrike. Han blev löjtnant: den första rang officerskåren. Och allt en respektabel, finner jag begär att tro. Den 6 november, tillbringade han löjtnant.

Förresten, notera att det är just av denna armé, ett år senare, år 1792, en teknisk officer, Rouget de l'Isle, komponerat en sång som blev Marseljäsen, hymnen som vi alla vet.

 

1792: Republiken officiellt proklamerat

Detta är en särskilt turbulent år för landet: politiska hinder Ludvig XVI utlösa den populära raseri, Frankrike gick med i kriget mot Österrike och Preussen och vann i detta sammanhang ett första militära seger konstigt lätt men ack så symboliskt till gå kvarnen vid Valmy. Den 21 september 1792 var monarkin störtades och en republik utropades. En ny kalender med vackra månadsnamn är inställd (Pluviose, Ventose, Brumaire, Prairial, Floreal ...).

Som för Bernadotte, är det nu "berättigande kommenderar personal", en rang som idag inte längre existerar och som motsvarar tiden för kaptenen.

 

1793 Terror och våld

År 1793, efter två månaders rättegång, var den tidigare kungen Ludvig XVI guillotined den 21 januari. Medan Frankrike gick i krig med hela Europa, är det politiska våldet utlöste inne: regim "konventionen", en unik sammansättning som diskuterar hela tiden, kraschade in i kamp intern och ackumuleras godtyckliga arresteringar och avrättningar i ett klimat av terror. Samtidigt, Republiken försvarar territoriet mot utländsk bedrivas, österrikiska, preussiska och engelska. Men nederlagen och veck hela tiden och situationen är allvarlig.

 

1794 De lagrar av härlighet blommar i Fleurus

År 1794 tar oflexibla Saint-Just plötsligt saker i handen, spread bedöms mjuka officerare skjuta desertörer och omorganiserar regementen. Bernadotte var han vid den tidpunkt då bataljonen chefen: idag en rang som motsvarar befälhavare överstelöjtnant och till vilken han utsågs den 13 februari 1794. Två månader senare den 4 april 1794, är det utsedd brigad ledare (överste) och sedan hälls i Sambre och Meuse armén, ett organ som inrättades i juni 1794 samtidigt med slaget vid Fleurus (nära Charleroi i Belgien vid tidpunkten territorium Frankrikes).

Denna kamp är ganska känt något bortglömd idag, även om hans minne fortfarande upprätthålls av tre block för att hans namn i Paris, Nantes och, naturligtvis, i Bryssel. Det var vid den Fleurus den 26 juni 1794, fem kolumner med 10 000 män varje, enligt order av den preussiska prinsen av Sachsen-Coburg drabbning 90.000 soldater i republiken på varje punkt av deras försvarssystem i taget. Detta är för fienden att snabbt befria staden erövrades av den franska dagen innan med en massiv, fullskaligt anfall.

Men franska sidan, tappert motstår vi och, för första gången i militärhistoria, är statisk ballong används (en "ballong") att observera fiendens positioner. Redan underlägsna preuss är så psykologiskt destabiliseras av detta innebär för observation, den sanna effektivitet relativt begränsad. Efter en dag med att slåss i den intensiva hettan från elden från de omgivande grödor, preuss, frustrerad, lämnar 5.000 döda och sårade på slagfältet och drog sig tillbaka i riktning mot Tyskland. Efter denna bedrift av vapen, och den 29 juni, 1794 Bernadotte gjordes brigadgeneral, på rekommendation av Kleber: han är 29 år gammal. Bättre är det då görs Generalmajor 22 oktober 1794 (en division: mellan 10 000 och 30 000 män).

Kapten Hoppa till generalmajor i 8 månader ... Ärligt talat, avancemang i armén, är idag inte vad det var (men slagfält antingen på grund vid tidpunkten Låt oss inte glömma att det allmänna står på marken och måste undvika kulor så mycket som soldaterna! ...)

 

1795: Den unge Napoleon Bonaparte, "General vendémiaire"

1795 ser början av militära och politiska stabiliseringen i Frankrike. Den republik (och Bernadotte) förde krig till bortom Rhen och Preussen drog sig ur kriget mot Frankrike i april medan Vendée uppror, våldsamt förtryckta av fruktansvärda våldet kan inte s ' expandera eller hota regimen, trots landningen drivs i Storbritannien i juni med "utvandrare" (de franska rojalist som flydde Frankrike för att finna en fristad i England). Men medan republik segrar gränsen ligger inom spelet spelas: det finns oro helst en kupp begås av otaliga rojalistiska politiska grupper. Inför dessa gjort, måste planen att "svärd" av legalistiska och lojala officerare.

Lyckligtvis finns: Napoleon var en av dem. Människan förblir okänd. Liten korsikanska adeln, blev han engagerad i April 1795 med några Désirée Clary, dotter till en förmögen medborgare i Marseille. Flickan hade blivit uppvaktade av sin bror, Joseph Bonaparte, men han hade honom i slutet drog hennes äldre syster, Julie ...

Låt oss avsluta denna parentes sentimentala men tänk på att Clary och Bonaparte är nu nästan relaterade. Napoleon, Desiree ... vi hitta dem senare.

För nu, framkalla vad som händer 13 vendémiaire År IV (5 oktober, 1795), där en rojalist uppror bröt ut i Paris. Den Tuileries Palace (numera förstörda, det var i slutet av den nuvarande Louvren) och hem till konventionen är omgiven av 25.000 angripare. De soldater som försvarar tvekar att skjuta. Den unge General Bonaparte (han var 24), gör han inte förhala: han beställer öppnandet av eld med kanonen in i folkmassan. De rojalister reträtt i oordning men Bonaparte inte nöjd: han ger order om att fullfölja de flyende genom gatorna i Paris. Vissa samlar på trappan till Saint-Roch kyrka. Bonaparte ta sedan vapen inför byggnaden och obevekligt, fortfarande öppnas eld. Balansomslutning: 300 dödsfall. Bonaparte krossade Royalist upproret: det är nu "Allmänna vendémiaire" till vilken monarkis nu kommer att ägna en envis hat och republikaner osvikliga hängivenhet.

Denna framgång han vänder redan huvudet av unga allmänhet? Presenteras i mitten av oktober 1795 till den ursprungliga rika aristokratiska Creole Josephine de Beauharnais, Napoleon Bonaparte bryter sin förlovning med borgerliga Désirée Clary, en mycket mindre intressant parti.

 

1796: "Soldater, du är naken, undernärda! »

Lite för populär för styrelsen av regeringen i smaken, var General Bonaparte skickades till Italien för att mäta den med österrikarna ockuperar norra. Innan du lämnar, Bonaparte gifte Josephine den 9 mars. Under 11 månader av blixtnedslag militär kampanj där franska är alltid underlägsna, vann Bonaparte 11 segrar som är många äkta taktiska geni modeller som propaganda skickligt förstärka och förstora.

 

1797: Vinnarna i Italien

I Frankrike, lugnar den politiska situationen ner. Utomlands, Bonaparte vinner Rivoli och fortsätter sin erövring av norra Italien innan utvisa österrikarna som undertecknade Freden i Campo Formio i oktober 1797.

Bland de generaler som assisterade i Italien den brinnande korsikanska allmänhet finner vi ... Jean-Baptiste Bernadotte, beröm av sina män för sina mänskliga kvaliteter av enkelhet och för sitt mod. Bernadotte resten skickades till Frankrike av Napoleon för att presentera till direktionen flaggorna tas från fienden. Det finns också några generella Duphot Desiree Clary, fd fästmö av Napoleon Bonaparte och avgjort namnges, måste gifta sig.

Men boom! Duphot dödades av soldater påven (den schweiziska gardet) i December 1797 Désirée Clary finner sig själv igen utan fästman!

 

1798: Bonapartes egyptiska, Bernadotte wienska

Populariteten av Bonaparte tar nu proportioner som larmade en styrelse som däremot är inkompetens och korruption blir mer uppenbara i ögonen på folket. I maj 1798 är de generella 28 år skickades till Egypten för att hugga det andra fiender och undvika att England tar foten. För honom, därför de rörliga och heta sand och pyramider fyrtio århundraden slå upp där hans soldater. Denna expedition lite galen när Bonaparte trimballe även vetenskapsmän, noterar vi senare, slaget vid pyramiderna och konstitutionen av de vackra egyptiska samlingar av Louvren. Ortnamn i Paris (Plats för pyramiderna, rue d'Aboukir ...) kommer att få ännu men glömmer att göra den efterföljande igenslamning av den franska ockupationen och smärtsam tillbakadragande bara tre år senare, år 1801.

Oavsett, i den franska nationella fantasin, fortfarande den "egyptiska expedition" en spännande och storslagen gest där republikens soldater förde utomlands oförgängliga värden på den franska geni för att populationer som n "hade bett något som man är övertygad om att de jublade: fastighetsregistret, skatter, transportreglerna, topografiska mätningar av landet ... 1998 organiserade vi en spännande utställning i Paris här Äventyr på Museum of Man, belyser de vetenskapliga och tekniska upptäckter och framsteg som gjorts vid detta tillfälle. Och för att fira detta föreslog Frankrikes troskyldigt ... egyptierna att delta i firandet av invasionen av deras land: de vägrade med viss irritation. Man frågar sig varför, egentligen.

Den lysande unga Bernadotte, för sin del, är inte av den egyptiska expeditionen. Inte är verkligen en del av den första inre cirkeln kokande Bonaparte är han förvisso en beundrare utan om vilken den förblir försiktiga utsågs han ambassadör i Wien i januari 1798. Det skiljer inte dem genom kompetenskvaliteter Diplomatisk: i Österrike kränkt av nederlag i Italien som tvingade soldaterna att lämna landet, Bernadotte valde att hissa demonstrativt trikoloren på ambassaden i Frankrike (en aldrig tidigare skådad flytta på tiden) ... Efter virulenta manifestationer som leder mobben att tvinga dörren till bostad, måste han lämna omedelbart, från April 1798.

Återvänder till Frankrike efter denna diplomatiska blitz passage, fick han det övergripande befälet över armén på Rhen (där, 1791, tilldelades han som en enda officer, minns). För Bernadotte, där där en dramatisk och övertygande politisk och militär uppstigning. En lycka kommer aldrig ensam, den personliga framgången kröns av privata utvecklingen också gynnsam: 17 augusti 1798, Bernadotte fru ... Desiree Clary, fd fästmö av General Duphot, tidigare löfte om Napoleon Bonaparte och tidigare flirt med sin bror Joseph Bonaparte!

På så sätt blir Bernadotte relaterade genom äktenskapet med Bonaparte sedan, minns, den äldre systern av Desiree Clary, Julie, för sin del, att gifta sig Joseph Bonaparte Jean-Baptiste Bernadotte och Joseph Bonaparte blir därmed respektive bröder-in. Liten värld.

 

1799 Bernadotte är redan neutralt ...

År 1799, politiskt, tenderar situationen till en Executive vars medlemmar verkar impopulära och korrupt och avvisas av den allmänna opinionen så mycket som landets elit. Kost, väldigt misskredite, är döende. Det talas om kuppen men till vem? Royalist? Jacobins? Den militära? Osäkerheten är stor. Bland de "svärd" som kunde störta regimen, nämner Bernadotte. Mannen har karisma, ett visst anseende bland trupperna han var en älskad ledare, han har också den tekniska kunskap, juridiska och, i allmänhet, är detta en man som har utseendet talar väl, ser bra ut, och behagar damerna vet hur man ska hantera de människor ...

Som ett led i en omorganisation av direktörerna, blev Bernadotte utnämndes krigsminister 3 juli 1799, strax före födelsen av hans enda barn, Oscar (vars sponsor är Napoleon Bonaparte). Han arbetar snabbt för att omorganisera armén med en snabbhet och effektivitet som drar till sig uppmärksamhet och väcka svartsjuka ....

Bernadotte blir besvärligt. Men Abbe Sieyès (mannen i formel 1789 "Vad är tredje ståndet? Allt! Vad har det varit så här långt? Ingenting!") Så småningom intriger mot honom och den tas bort från sin post i mitten av September 1799.

Ambassadör tre månader, två månader minister Bernadotte gör inte gamla ben där det händer.

Problemet med Bernadotte, är att han är chef för någon konspiration mot Directory. Denna värme infuriates Napoleon Bonaparte själv, sedan slutet av augusti 1799 återvände från Egypten och kämpar som fan för att runda upp personligheter till hans fördel. Bernadotte stöder inte det och även avvisar (försiktigt) kuppen 9 November 1799 (18 Brumaire År VIII av republiken). Den dagen, är slottet Saint-Cloud (numera förstörda) styrelsen vänt under förvirrade förhållanden skrämmas av Napoleon Bonaparte och mödosam, som är fast i sina tal och hans kupp lyckas bara något.

Ett nytt system är på plats i alla fall: det "konsulat". Den förste konsul Bonaparte är (naturligtvis) biträdd Cambacérès och Lebrun. Bernadotte, fick han befälet över armén i väst. Detta är inte en verklig samma kampanj är det inte ett irriterande mutation: det låter mer som en väntstation för hushållsarbete. Bonaparte har inte råd att alienera en allmän begåvning, och som är relaterad till honom genom äktenskap med hänvisning till att det inte är en "bonapartistisk" hård från början ... Denna tonade ömsesidig fascination av misstro och leads upprätthålla ett avstånd mellan de två män är inte ny: den är från den italienska kampanjen (1796-1797). Det kommer att fortsätta tills de sista ljusen i riket, skall vi se.

Ett år senare, år 1800, Bernadotte faller oväntat sjuk och mycket svag, var han tvungen att avgå kommandot i västra armén.

General Bernadotte

General Bernadotte

1800: En konsulatet under tecknet av strukturreformer

De som tror att Napoleon Bonaparte väntar kejsaren att göra det som i dag skulle kallas "strukturreformer" har fel. Med honom är nu reformerna.

Genom December 1799 (en månad efter hans kupp) skapade Bonaparte statsrådet, högsta domare förvaltningsrätt fortfarande i kraft i dag.

I februari 1800, fastställer han prefekt som då representerade staten i departementen och utse borgmästarna i kommunerna med färre än 5000 invånare: ett hundratal så. Prefekten station (ca 250 idag) har ännu inte blivit vad det är för mer än 50% av dem i dag: en hedersplats för belöning pals behandling och en bekväm pension som ett erkännande av utförda tjänster politiskt (= en prebend, vad ...) Från sommaren 1800 Bonaparte utser också nämnde ledamöter av ett utskott som ska ta itu med den "civillagen": en stor lagstiftningsarbete för att homogenisera i Frankrike på fastighetsrätt, giftermål, arv, obligationer, osv ... slutet av december 1800, Bonaparte var offer för en bombattack missade att ge honom möjlighet att halshugga (vid bokstavligen!) den jakobinska oppositionen, även om det i själva verket inte har något att göra ....

 

1801: Ett konkordat som har lång livslängd

År 1801 undertecknade Bonaparte ett konkordat med påven Pius VII, tar det inte högt i kurs och han misstror ("präster är i tjänst hos ett utländskt prince"). Genom detta avtal, den franska regeringen avlönade präster (och pastorer och rabbiner), men kallas i gengäld, deras hierarki (biskopar och ärkebiskopar) så att ingen örat överskrider geringar eller yarmulkes ("religionen måste vara i handen av regeringen "). Dessa bestämmelser är i kraft till lagen om separationen av kyrka och stat år 1905 (och fortfarande är i Alsace och Moselle som fästes till det tyska riket vid denna tidpunkt!)

 

1802 Flygblad i smör burkar

År 1802, Bonaparte skapade de höga skolorna och Hederslegionen.

Samma år, den "konspiration smör burkar" (även kallade "konspirations smädelser" = broschyrer cirkulerar, gömd i smör burkar) monteras av General Simon misskrediterar Bernadotte som verkar vara inblandade i villkor onda molnighet.

 

1803: Den fullskaligt krig

3 maj 1803, sålde Bonaparte Louisiana till amerikanerna. Detta kan tyckas trivialt, men i verkligheten är det ett tecken på en oro Bonaparte bryr sig inte vad som händer utomlands eller på havet Hans prioritet är det land av Europa .. Det är där han spelar sin del. Det var där som han har för avsikt att vinna och för det, att alla pengar gör bra. Eftersom de revolutionära krigen, Frankrike erövrade nuvarande Belgien, Nederländerna och norra Italien, skjuta hem österrikarna, nu för svag för att vara ett hot. Nästa mål för Bonaparte? Berlin. Konsuln kommer vända sig mot preuss och gå erövring av Centraleuropa. Den ryske tsaren Alexander 1, är orolig: Trots en sekulär fransk-slaviska alliansen, närmar han England ...

Han valde hans läger som de facto East England, under tiden, in i en ny fas av öppen fientlighet med Frankrike genom att ange att samma månad maj 1803 och utan förvarning, franska fartyg förankrade i hamnar engelska. Bonaparte samlar sedan hans styrka vid kusten i Engelska kanalen. Invasionen av England verkar, om inte överhängande, åtminstone oundvikligt (skulle det vara ett första sedan det tionde århundradet och Vilhelm Erövraren!)

 

1804: Detta är de Marshals!

21 mar 1804, i Frankrike, civillagen utfärdades: eftersom det inte finns någon "land" (regionerna i den gamla monarkin), finns det nu bara en mer civil lagstiftning alla i Frankrike. Detta är en nyhet från Clovis, även om vissa bestämmelser är väldigt annorlunda i dag: födslorätt i arv, minoritetsstatus hustrun ... Denna juridiska innovationer, som bestämmer i synnerhet de rättsliga åldrar för utövandet av vissa rättigheter (äktenskap, rösträtt ...) är betydande. Snart, hela Europa (för vilken rör de områden som är föremål för myndigheten i Republiken och Empire) kommer att impregneras. Detta är fortfarande fallet i dag.

Detta är långt ifrån den enda innovationen: 18 maj 1804 (28 Floreal År XII), är konsuln Napoleon Bonaparte proklamerade (och inte heligt) ... "kejsare". Frankrike hade hittills varit som kejsar Karl den store (krönt i 800, dog 814 och igen, den dagen, "Frankrike" match idag var hon fram Friesland och hon var att "Francie västerländska" ...)

Den 19 maj 1804 är de "marshals" (marskalken distinktion dateras tillbaka till den gamla regimen och hade undertryckts av revolutionen) även namnges. De nummer 18 för denna första klass (det kommer att finnas 8 mer därefter, 1807-1815), och bland dem finns det ... Jean-Baptiste Bernadotte! Detta är en comeback för en som på något sätt är försonad med Bonaparte, som vill skona pojken som tillhör hans släktingar.

Efter den officiella kröningen av Napoleon Bonaparte under titeln av "Napoleon 1st," December 2, 1804, är Europa förbereder sig för en gigantisk storbrand. Slutet 1804, den österrikiske kejsaren Frans II, Rysslands tsar Alexander 1: a och Englands kung Georg III smidda verkligen "Tredje koalitionen" en koalition mot Frankrike, förstås. Den "napoleonska" episka börjar och Bernadotte kommer att delta.

 

1805: Bernadotte är långt ifrån Austerlitz

Året 1805, medan militära förberedelser kommer att slutföras på en massiv och snabb hemtagning av franska trupper från Engelska kanalen till södra Tyskland. I oktober 1805 är det den fantastiska seger Ulm (Baden-Württemberg) mot de österrikiska trupperna och jakten på ryska trupper, mycket avancerade, sedan ökade igen i uppenbar störning. Eller, som den tyska strateg Clausewitz visade senare, baserat på exemplet med de förödande Napoleon kampanjer: "Alla offensiv försvagar själva det faktum att dess framsteg" och den stora franska armén är nu på över 1000 kms av sina baser ... Dessutom gäller moral den 21 oktober 1805 drabbades den franska flottan marin katastrofen vid Trafalgar (extrema södra södra Portugal) mot engelska ...

Vilka frågor för Napoleon 1st som trots underläge (han använde), har för avsikt att slåss vid Austerlitz (nu Slavkov, sydost om Tjeckien). December 2, 1805, för exakt årsdagen av hans kröning, drog han fienden på grund av att han har valt och vann mot preuss och ryssar "den vackraste av Napoleon segrar" (John Tulard), lämnar 1 600 döda och 7000 skadade endast kontanter inför totalt 16 000 för fienden. Hans generaler? Bessieres, Davout, Soult, Lannes, Murat och Bernadotte ... som leder 1st kåren av Grand Army (12.000 män) och står i stöd Soult.

Låt oss vara ärliga: Bernadotte var vid Austerlitz en ganska underordnad roll.

 

1806 antologi vinsterna och promenad söder

Detta hindrade inte honom från att se gratify den 5 juni 1806 titeln prins av Pontecorvo. Denna märkliga titeln är Jean-Baptiste Bernadotte officer i en vänlig liten furstendömet Lazio, nära Rom och därmed enklav inom de senaste påvliga territorier, egenskaperna hos den suveräna påven, men hon är ... oberoende. Det var nog där, förresten, en extra napoleonska ondska gentemot påven Pius VII (glöm inte att eftersom 1799 den franska ockuperade Rom och Empire fogat direkt gammalt påvliga territorier, nästan 40% av halvön!).

Det är den 1 oktober var ett "Fjärde koalition" bildas mot Imperial Frankrike (som avgjort inte lyckas övervinna). Det ger den här gången England, Ryssland och Preussen (de vanliga misstänkta av anti-bonapartis) men även Sverige.

Ändå började dåligt för allierade som försöker hindra den franska armén att avancera mot Berlin. 14 okt 1806, medan de preussiska arméerna steg kraftigt tillbaka reträtt till Berlin, tar en dubbel kamp rum inom 100 km avstånd:

• En Auerstädt: Marskalk Louis Nicolas Davout, som befaller den franska högerkanten vänd mot spetsen för den preussiska armén under befäl av marskalk Brunswick (som dödas den dagen) och kung Fredrik Vilhelm III själv. I termer av infanteri (trupperna till fots), de franska är 3 till 1 mot (20.000 mot 60.000), men har 4 000 ryttare. Davoust skickligt manövrera. De franska löv 4300 döda och sårade, preuss ... tre mer! Davoust kommer att vinna titeln "hertig av Auerstädt".

• I Jena Napoleon ansikten 50.000 män på baksidan som med 120 kanoner, skydda reträtten av huvudkroppen. För en av de få gånger, är Napoleon inte underlägsna (40-45 000 män på varje sida). Hans snabba förändring enhet är kort och preuss, igen med cirka 4.500 döda och sårade, kejsaren tillfogade en allvarlig nederlag på preuss med 12 000 dör eller skadas medan 14.000 togs till fånga. Hela artilleriet återvinns.

Och Bernadotte i allt detta? I själva verket finns det nästan irrelevant. Han beordrades att stödja kroppen i Davout kämpar med huvuddelen av den preussiska armén. Så han väntar hela dagen ... innan man beslutar att gå vidare! Han fortsatte de flyende och tre dagar senare, den 17 oktober, 5000 gjorde fångar i striderna i Halle (100 km öster om Auerstädt).

Napoleon, som går in som en vinnare i Berlin 27 oktober 1806 (han konfiskerar även vid detta tillfälle vagnen som övervinner Brandenburger Tor, skickar den i Paris) den inte drar den mot hans passivitet Auerstädt. Han har ingen anledning att gå någon annanstans eftersom Bernadotte briljant trakassera den preussiska armén, nu helt oorganiserad och i oordning: det är den "största strävan."

Den 6 och den 7 november 1806 Bernadotte och Soult möta preuss av Blücher i staden Lübeck. Normalt är denna stad fredlig och bebos av köpmän i Hansan. Detta är en "fri" stad som har en neutral ställning.

Men preuss förskansade det stöds av svenska soldater enheter stationerade där (Sverige är medlem i den fjärde Coalition, minns). Det finns uppenbarligen ingen fråga för den franska att låta glida preuss. Det var då en gata kamp som har åtagit sig att Lübeck: 30.000 franska framfart försöker minska 15.000 preussare som försvarar deras hud svårt att fly total förintelse. Endast 9000 av dem lyckas få ut ur staden. Eftersträvas och fångas, kommer de att kapitulera några dagar senare Ratkau och kommer att fångas. Svenskarna dem, försökte fly med båt: de var också förhindras.

I Lübeck, de franska äntligen mästare i stället. Tusentals döda kroppar nedskräpning på gatorna, säger Vigot-Roussillon Överste, det är blod överallt. Staden plundrades under tre dagar. De franska plundring privata hus, slet dörrarna och bryta möbler till eld deras bivack. De misshandla befolkningen och unna ostraffat alla de grymheter som du kan tänka dig. Det är en våg av våld mot officerare själva chocke och deklarerar i privat korrespondens som det innehar idag. En redogörelse för dessa fasor kommer även skrivas ett år senare och försöka sprida i Paris innan Fouché polisen gripa kopior.

I historien om Grand Army, det är inte bara fakta i härlighet, långt från det.

Bernadotte ger fritt utrymme för våldet som utövas i tre dagar, då det inte längre finns någon preussisk soldat, civilbefolkningen mot den preussiska helt avväpnade. Den restaurerade lugn, betalar han hand inriktas de svenska fångarna. Det återställer sina hästar och deras bagage till officerare och gör vänner med en officer, baron Mörner, inbjuder han till och artigt vid sitt bord för att prata om Skandinavien och internationell politik i norra Europa.

Är det av en slump, ränta, beräkning? Vi vet inte, men det är verkligen förmodligen intuition. Faktum är Sverige på den tiden inte ett land som alla andra. Det bör finnas en att säga ett ord för att korrekt förstå sin plats på den internationella scenen vid den tiden.

Lübeck

Lübeck

Sverige, ett land gränser och mer komplexa ambitioner att hylla delar

Sverige, hoi polloi vet nu vet att de rullar och Ikea möbler. Att höja nivån, vissa ser särskilt i Sverige harmonisk social modell, även om det ofta utmanas av svenskarna själva, krossade prov på en nivå som även under Frankrikes president Hollande vågar inte tänka mig deras värsta mardrömmar ... fler forskare, någon gång att Sverige förkroppsligar de länder vars suveräna, drottning Kristina (1626 - 1689, men abdikerade 1654) efterlyste hans hov 1649 den berömda matematikern och filosofen René Descartes, som arbetade som, tidigt på morgonen och kallt så intensiv att han dör så småningom.

Detta är faktiskt under Gustav X, efterföljaren till Christina av Sverige än i 1658 (tiden av Ludvig XIV i Frankrike) Sverige känner dess territoriella zenit: den så kallade "Sweden" inkluderar då den nuvarande Sverige + central + nuvarande Norge Finland + området + t Petersburg Baltikum: Estland, Litauen och Lettland ... Brett krigiska imperialistisk makt, Konungariket Sverige försöker hela sjuttonhundratalet, till sig som en regional makt och snacking territorier runt Östersjön till Västeuropa: Preussen, Polen ... Men han möter ambitioner annat stigande regional makt: Ryssland Romanov.

Jag medvetet förmedla krig, fördrag, allianser som i onödan skulle komplicera bilden av sjuttonhundratalet. Låt oss bara säga att 1630-1720 var 300 000 svenska soldater dödades i olika krig som landet bedriver (stor siffra om vi jämför det med en befolkning på 1,5 miljoner invånare). År 1660, förlorar Sverige äntligen en del av Norge den höll. Femtio år senare, år 1709, hon förlorade slaget vid Poltava mot Ryssland: hela regionen runt St. Petersburg passerar Ryssland (och 3000 svenska fångar kommer sedan utveckla staden, som grundades några år tidigare i en sanka och ohälsosamma området!). Svenska nedgång har nu börjat.

Från 1772 landet styrs av kung Gustav III, även om han tog makten med våld, är första omfattar "upplyst despot" och främjar konsterna ... Tjugo år senare, 1792, Gustav III, alltmer despotisk och mindre informerade, mördades av sin vakt. Hans son Gustav IV efterträdde honom 1796, blir större.

Det var vid denna tid som börjar erövringar Bonaparte (Italien och Egypten). Första välvillig gentemot revolutionen och Republiken Frankrike, Sverige ser snart en angelägen öga imperialistiska krig äger rum i riktning mot Centraleuropa, vilket är den historiska zonen av inflytande. Tidigare fiender men fortfarande konkurrenter, Ryssland och Sverige fick sedan ett gemensamt intresse av att motsätta genomfört Napoleon hegemoni: de kombinerar bra i "Tredje" (1805) och "Fjärde" (1806) "koalitionen" mot Frankrike .

Det är där när Bernadotte, i November 1806 sätter staden Preussen Lübeck väska men behandlar, på lämpligt sätt, korrigerade svenska soldater som är fångar där. Oss stänga parentesen och återvända till den.

 

1807: Mohrungen den glömda segern utan vilken Eylau inte skulle ha inträffat

I slutet av 1806 och början av 1807 fortsätter att se Bernadotte obevekligt driva preuss flydde. Längs kusten i Östersjön, är det nu sjunka till öst, korsade Vistula att gå i Ostpreussen (numera nordöstra Polen) och upptar städerna Elbing (idag Elblag, Polen) och Braunberg (nuvarande Braniewo, Polen). Han slutar naturligtvis upp möta ryssarna på väg ...

25 Januari 1807 vid Mohrungen (nuvarande Morag, Polen) och en kall tiggare, 7000 Fransk beväpnade med 14 kanoner ansikte 7800 ryssar (inklusive 600 vilda kosacker) beväpnade med 18 kanoner. Bernadotte har klippt sina trupper i staden.

Striden är initialt osäkra. Det river upp med ankomsten av 3400 infanteri Darricau Barrois och generaler. De modiga män, efter att ha skjutit 56 km promenad på en gång (!) Över berg och dal, begår utan att känna till sjön (fryst) Georgenthal falla på ryssarna. Oroande sprickor sedan hörde ... under fötterna på veteraner (och fiende också, förstås) till ett djup av 9 meter och, konstigt nog, börjar vattnet att doppa sina sulor ...

Vem bryr sig! General Dupont (som i själva verket, vet ingenting) harangue sina trupper genom att säga att han är bara en enkel "prärien där det finns några inches av vatten! "Den franska misshandel stör fiendens trupper föll tillbaka. Striden vinns. Svårt att föreställa sig scenen eftersom det, enligt min forskning, är sjön fylld dag. Så det finns faktiskt nu en äng norr om Morag och General Dupont skulle vara just nu, men den dagen i januari 1807 sin okunnighet och entusiasm kunde ha kostat honom dyrt och andra. Lyckligtvis fanns det en gud av is för de modiga, 25 januari 1807 ...

Segern är förvisso viktig, men inte felfri: 1500 dödsfall ryska sidan, men 1000 franska sidan ändå. Taktiskt, seger Bernadotte är dock viktigt: det har fixat en del av ryska trupper och låta Napoleons soldater att manövrera. För kejsaren nu dra ihop den 7 februari 1807 med 65 000 män och 400 kanoner, konfronterar han en rysk enhet av samma storleksordning vid Eylau (Bagrationovsk nuvarande ryska enklav i Polen).

Den två dagar långa kamp är fruktansvärt, titanic, kyla, snö, lera och mörker. Augereau skadades allvarligt och flera franska generaler dödades. Blodbadet är skrämmande: 5000 dödsfall franska sidan, 8000 ryska sidan, 20 till 25 000 skadades i båda lägren. Ytterst är det ryssarna som viker ganska välordnat. Episoden kommer att drabba sinnen och kommer att resultera i handlingen i "Överste Chabert" de Balzac (en soldat gett upp för döda och återvänder hem senare, vanställd, oigenkännliga och bortglömd av alla vi pratade med i en tidigare kolumn att upptäcka hand den autentiska och romantiska).

Återigen är Eylau en pyrrhusseger, svårvunna, vars vinster är tunna och försvaga Grand armén i sin offensiv. Bernadotte Och i allt detta, frågar du?

Tja ... han inte slåss! Kälken på order av Napoleon, är det inte tvungen att ingripa i den hallucinatoriskt blodbad. Men i grund och botten, alla överens om att hans tidigare framgångar i slaget vid Mohrungen var avgörande i homeriska seger Eylau: det senare skulle förmodligen inte ha uppnåtts utan den förra.

Efter Eylau, tog den franska armén några dagar ledigt nära Passarge, en biflod till Wisla (floden i Polen rinner från norr till söder och mynnar ut i Östersjön). I mars, dock Ney erhöll Napoleons order att ta kontroll över staden och dess omgivning Guttstadt (Dobre Miasto närvarande ca 50 km söder om Eylau idag Bagrationovsk). Uppgiften är svår, eftersom franska trakasseras av ryssarna och lider av en svår leverans.

Den 4 juni ryssarna försökte en överraskning attack och samtidigt vid 3 platser: nästan 60.000 män attacke Ney på Guttstatd medan Soult attacke Lomitten och män av Bernadotte, för sin del, attackeras i deras läger av Spanden (nuvarande Spedy, Polen). Jag kommer att spendera de taktiska detaljer, men vet att det vi vågar ändå inte räknas som "hooking", med tanke på de krafter, går dåligt för fransmännen som lämnar fältet 500 döda, 1500 fångar och två kanoner. Efter innerligt sålde sin hud, börjar de en tillflyktsort där de gör sin väg bajonett bland ryssar som lämnar i fallet om 2500 dödsoffer.

I närstrid 5 juni 1807 Bernadotte, för sin del, sårad av en kula i nacken: han kommer inte att delta i den överväldigande seger kejsaren i slaget vid Friedland några dagar senare.

Med Friedland (numera Pravdinsk, ryska enklaven i Polen) ännu längre österut, Napoleon slutade i juni 1807 "polska kampanjen." Där 80.000 franska beväpnade med vapen inom 140 ansikte lika många ryssar som, själva, har mer än 200 stycken. Bortsett från Napoleon, är den tappre Marskalk Ney "mannen för dagen" den 14 juni, besöker mästare i staden efter en hård kamp där de franska Gunners decimera de ryska infanteri torg. Ryssarna slutligen färre skador än den franska (2500 mot 9000), och av goda skäl: de har fyra gånger fler dödsfall (6000) att de veteraner från Grand Army! De kommer att underteckna ett vapenstillestånd i Tilsit. En allé och en Paris gata fortfarande minns detta episka episod idag.

Medan Napoleon var nu vänder sina ambitioner till södra Europa med invasionen av Portugal och Spanien, Bernadotte, konvalescent, utsågs guvernör i städerna "hanse": detta hundra städer med utsikt över Östersjön förenade genom en allians (Hansa) kommersiell och militär sedan det trettonde århundradet. Lübeck, till exempel (där Bernadotte fick ett år tidigare av plundring som tillät mot civila och ödmjukhet som han visat gentemot de svenska soldaterna) är en av dem . Hamburg också. Hamburg eller någon annanstans (ah! Ah!), Bernadotte lämnar sedimentera. Från det datumet, den Bearnais aldrig satt sin fot i Frankrike.

Eylau

Eylau

1809 En Wagram oenighet mellan Bernadotte och Napoleon 1st.

Sedan 1796 och landsbygden i norra Italien (de tidigare ockuperade) där de hade lidit nederlag efter nederlag orsakats av den eldiga General Bonaparte, österrikarna ägnar allvarligt fientlighet mot kejsaren av den franska ... De var dock krävs tyst sedan 1805 svår nederlag vid Austerlitz, varefter de hade betalat betydande kompensation till den franska och hade övergett (Fördraget Pressburg) till dem för nästan en fjärdedel av befolkningen (vilket, som bor i en "systerrepublik", nu betalar skatt ... till Frankrike!).

Men tidigare i år, 1809, dock österrikarna har omorganiserat sin armé och de är ivriga att ta revansch. Jag måste säga att de uppmuntras också att engagera eftersom England har lovat att utbetalning av stöd, om de gick med i kriget. The Empire har expanderat kraftigt territoriellt och börjar vackla: han led en obeveklig gerilla supportrar i Spanien och engelska hotar att landa i Portugal och Nederländerna, försöker tända eld från alla sidor.

Jean Tulard, den store historikern och Napoleon expert säger i sin självbetitlade bok, kejsaren trodde att Österrike inte in i kriget fram till slutet av April 1809 det överraskad av den österrikiska invasionen av Bayern från den 10 samma månad. Oavsett, reagerar och Napoleon, i spetsen för armén i Tyskland, fem dagar (19-23 april) och 5 strider, de österrikiska trupperna slogs tillbaka. "Soldater, du har motiverat mina förväntningar! "Välkomna Napoleon löften" Inom en månad, kommer vi att vara i Wien. " Promise höll den franska kommer den 13 maj 1809. Men österrikarna återupptas.

Den 5 och den 6 juli 1809 var det sedan en kamp om motstycke som motsätter franska och österrikarna på slätterna i Marchfeld norr om Wien: slaget vid Wagram. Med drygt 160 000 män och 430 kanoner, den franska, är det ett sällsynt tillfälle, en digital fördel över fienden som anpassar knappt 140.000 soldater och 415 kanoner men mycket bekant med terrängen, vilket är en manöver område i den österrikiska armén.

Inom detta system, Bernadotte styr "Nionde kropp" som består av franska och saxare (invånarna i kungariket av Sachsen, gräns som motsvarar de i det nuvarande läget i Sachsen och vars kapital har alltid varit, Dresden) . Han kommer inte att lysa där, långt därifrån, men felet inte helt tillbaka honom. Engagerat effekt Akerdlaa IX organ underlåter att bryta igenom de preussiska linjerna och tvingas till reträtt. Värre, saxarna delvis ta upp flygningen och det var Napoleon som ska, med full strid själv ta kommandot i den nionde kroppen upplöstes trots desperata försök av Bernadotte att kontrollera hans soldater rout och rally dess trupp. En fiasko.

Speciellt eftersom det är det enda avsnittet av slaget där franska sätts i svårigheter. På andra håll, veteraner från Massena, Oudinot, Beauharnais, Davout, Berthier och Macdonald motstå. De hamnar även upp skjuta österrikarna, efter 40 timmars kontinuerlig striderna och omkring 35.000 döda och sårade franska sidan och lite mer än 40.000 österrikare sidan. Franska framgångar. Macdonald gjordes marskalk av Napoleons fält, rasande, Bernadotte avgår också hans kommando ...

Besviken och förödmjukad, snabbt lämnade det området och återvände till Frankrike. Joseph Fouché, inrikesminister, finner han en annan militärkommando. Napoleon snart informerade objekt. Mellan Bernadotte, bitter, och Napoleons Frankrike, kommer ingenting någonsin att vara Wagram och 1809 är väl Life tipping point Bernadotte.

 

1810: Call of Destiny för Bernadotte.

1810 öppnar en cykel av nästan två år under vilken den militära och politiska situationen i Europa var lugn. Det finns ingen strid efter det året, seger Wagram 1809 österrikarna och Fördraget Schönbrunn har lugnat fientligheterna mellan den franska imperiet och dess grannar. Det är, säg, en beväpnad paus där båda sidor slickar sina sår.

Så när vi inte handskas med krig, tar vi hand om hjärtat ... Slutet 1809 Napoleon skild Josephine. Den 1 och den 2 april 1810 gifte han Marie-Louise av Österrike, dotter till kejsaren av Österrike och brorsdotter till Marie Antoinette (!) Vilket är "given" honom i äktenskapet att bättre försegla freden mellan de två nationerna efter stryk av Wagram ...

Men lämna Frankrike en stund till mer nordliga breddgrader och befinner oss i Sverige, ett år senare ... Du kanske minns att i 1796, den unge Gustav IV (18 år då) var tronen och efterträdde sin far Gustav III mördades fyra år tidigare.

År 1809 tronen, är Gustav IV kvar. Inte för lång. Trötta nederlag tillsammans ryssar, skeptisk och ovillig att krigiska envishet av deras kung (som är allierad till England för att fortsätta kriget efter att Ryssland har undertecknat fredsavtal i Tilsit med Frankrike), en grupp officerare tvingar Gustav IV utan blodsutgjutelse ... att avstå från tronen.

Detta är ett skott av förtäckt abdikation tillstånd. Att ersätta den? Det är ännu inte känt.

För att fördröja aristokratin sedan valdes till kung farbror Gustav IV. Detta är redan gammal (61 år), hertigen av Södermanland Han är krönt med titeln "Charles XIII." Andra funktioner i den nya monarken han hade två barn, men båda dog i spädbarnsålder och har därför ingen arvinge. Förståe svenska adelsmän är det rent politiska beräkning: som en "övergångs kung" ... Men med den övergången?

På den tiden, den kandidat som uppfyller flest röster på huvudet är en dansk prins arvtagare av den yngre grenen: Christian augusti Augusten, hertig av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg och andra platser avslöjats vid lågvatten ... Kung Karl XIII antar det, blir det tecknet 41 år i lag arvingen till den svenska tronen.

Allt verkar på rätt spår när plötsligt i juni 1810 ... Christian augusti Augustenborg är ett ridolycka och dödar! Patatras (så att säga). Den dynasKrisen tar en populär dimension. Historiker idag tror att den gamla Charles XIII utnyttjade för att få till Axel Fersen (en svensk som var nära att drottningen av Frankrike Marie Antoinette och var inblandad i organisationen av flygningen av den kungliga familjen till Varennes Montmédy och 20 juni 1791) ansvaret för denna död, anklagar honom för att förgifta arvingen till tronen ... Fersen också stenas av folkmassan den 20 juni 1810. Men problemet kvarstår: vem kommer att lyckas Charles XIII?

Aristokrat är kliar sina huvuden och igen, framträder ett namn, som stöds av ett svenskt pro-franska partiet leds av en viss Jean-Antoine Fournier och försvaras av en viktig karaktär, baron Mörner ... Men adeln tror att bekräfta, klokhet, denna kandidatur till Sveriges tron ​​av Frankrike. Så de skickade en diplomatisk delegation till Napoleon att informera blivande kandidat. De har verkligen valt en prestigefylld figur i det militära, höjden av utsikten och storsinthet har berömmelse i Sverige: den franske marskalken ... Jean-Baptiste Bernadotte!

För sin del accepterar Bernadotte snabbt. Detta är en stjäla för honom, en oväntad möjlighet och, ärligt talat, det var helt osannolikt eftersom Bernadotte var i princip antingen nära eller långt ingen personlig koppling, eller familj, eller språklig eller andra med Sverige! Motiverade, engagerade Bernadotte själv i intervjun med Napoleon, misstänksam gentemot Marshal som de två män är kalla. Kejsaren samtycker, förväntar sig att Sverige, från och med nu, kommer att ligga på sidan av Frankrike, medan hittills har det faktiskt varit på sidan av sina fiender genom att följa antinapoléoniennes koalitioner tillsammans Ryssland ...

21 augusti 1810 till Obrevo (Mellansverige), den Pau Jean Baptiste Bernadotte blev därför valdes kronprins Sverige. I kölvattnet av hans val den 5 november 1810 blev han antagen av Charles XIII, vilket gör det nu den rättmätige arvingen till tronen. Sen konverterade han till lutherdomen (denna gren av protestantismen änden av teologin av Martin Luther, som är den officiella religionen i riket). Han valde sedan namnet "Charles John" (namnet på hans föregångare med hans namn fäst vid den). Slutligen svär högtidligt att försvara intressen sitt nya hemland.

I alla avseenden kommer den leverera.

För nu, men ännu inte kung men med tanke på försvagningen av de intellektuella förmågorna av Charles XIII blev Bernadotte landets starke man. I januari 1811 sin fru Desiree och son Oscar kom med honom och flyttade till Stockholm. Inte för lång. Efter fem månader Desiree lämnar son och make att återvända till Paris för att gå med sina älskare ...

 

1812: Den imperial storhetstid

1812 var året då vad många historiker som Thierry Lentz (The Story nr 373 - mars 2012), anser att höjden av Napoleons Empire: 134 avdelningar (inklusive 4 spanska och belgiska-holländska 23 -allemands), är 45 miljoner människor (1 i 4 europeiska franska!), en marginell inhemsk opposition och munkorg, ett dovt spansk uppror och militära segrar på alla fronter som öppnade vägen för internationell stabilitet och en makars alliansen mellan Frankrike och Österrike. Order regerar i Frankrike. Europa är lugn, Brest och Hamburg i Königsberg i Gibraltar. Allt är väl. Napoleon dock på höjden av sitt inflytande och makt, kommer att göra ett misstag som kommer att leda till en hal is dramatiskt.

Jag måste säga att Tsar Alexander 1st tuggar förbittring led stora förluster, och det visar: han vägrade hand sin syster till Napoleon (som har gift sig Marie-Louise österrikiska), öppnade den sina portar Östersjön till brittiska fartyg och ... han kom till Sverige (där Bernadotte styr faktiskt) för att låna honom möjligen 600.000 personer ... Från provokationer trupprörelser på gränsen till Polen, Ryssland och Frankrike återupptog sin marsch till krig.

Napoleon sätter ihop den största internationella koalitionen någonsin fund. Mot Ryssland, mobiliserade han sina egna trupper som är förenade (efter förhandlingar som jag ska bespara er detaljerna) Österrike (hans svärföräldrar), men även Preussen (detta är en diplomatisk framgång). Den "armé av tjugo nationer" har 600 000 män, 50% av franska och resten av vad vi skulle kalla dag tyskar, österrikare, holländska, preussare, litauer, polacker, spanjorer, portugisiska, italienare, bayrare, westfaliska, Württemberg, danska, schweiziska, belgiska, Genua, Illyrians, kroater, Dalmatiner, Neapolitans ... Alla människor själva följt av kvinnor, barn, prostituerade ...

Borta är den tid (1796- 1797), där General Bonaparte, i spetsen för endast 30 000 soldater "naken och undernärd" svepte den österrikiska fienden två gånger i rad med djärva manövrar och blixtar i Italien. Där kommer kejsaren måste hantera en enorm armada av 55 armékårer som kommer att spridas över 250 km bred och måste resa 4000 km till Moskva. Denna ångvält Anser inte riskera att köra ut i sanden, tyngd av transport av sådana imponerande logistik (1000 pistoler, 160.000 hästar, ammunition, boskapshjordar upp ...) och redundant (400 anställda personal för service av kejsaren som skura kastruller och 268 är grub i 55 krukor att förbereda 250 kg makaroner före servering 3500 flaskor och 36 kg choklad ...)?

Massed väster om Njemen (en flod i norra Polen ström som flyter ut i Östersjön), en enorm armé av 560.000 män korsade den 24 juni 1812.

Under tiden, i april 1812, den franska ockuperat av den svenska Pommern styrka: denna svenska enklav söder om Östersjön, öster om Danmark och en del av Sveriges krona sedan 1628. Det låter för Sverige och Bernadotte som en ny förolämpning och farlig provokation hos Napoleon, på botten, har ingen strategisk anledning att ta med våld styrningen av ett territorium som administreras av en landsman och tidigare följeslagare vapen. Bernadotte uppfattar hotet och väljer hans läger han bildade en hemlig allians med tsaren Alexander 1st ...

Alexandre 1 är en pragmatisk man som inte tar sig själv för ett militärt geni och beslutar den bästa användningen av vad som utgör naturliga hinder för sin fiende: behovet av att resa längre sträckor, skyldigheten foder och därmed att leva på landet korsas, det oundvikliga i försämrade väderförhållanden från och med oktober. Det räknas inte levereras direkt konfrontation där han förväntar sig att bli besegrad av militära ingenjörs vad Napoleon. Han ger enstaka strider och begränsat utrymme för fastställande av fienden och försvaga och sedan avtar. Det sparar tid och sätta på konsumtion av franska till ankomsten av vintern.

Denna strategi resistens kulminerar vid Borodino, 120 km från Moskva den 7 september 1812. Där den franska engagera "Slaget vid Borodino" och tio timmars slåss i närstrid, ryssarna tillfogat 15.000 dödsfall och 30.000 sårade. Men Napoleon, under tiden, svarar 7.000 döda och 21.000 sårade Och återigen, ryssarna retirerade ...

Moskva är till hands: Napoleon mörknar det. Han har ingen tid att förlora, eftersom tiden, mer än någonsin, spelar mot honom på 600 000 avgång soldater, 100.000 lämnades på vägen under ockupationen av erövrade områden och 100.000 andra har försvunnit under striderna, deserte och sjukdomar. Napoleon kom till Moskva September 13, 1812 och får enkelt plats i en stad som plötsligt blev övergiven av nästan alla sina 300 000 invånare. Nästa dag, i en tragisk gest, generalguvernör Rostopchin (far till den framtida Comtesse de Segur) det finns även antändas. Elden förtär allt och slutar inte förrän fem dagar senare, med regnet.

Napoleon parkerade sedan en månad i Moskva en månad när den ödelagda staden är helt plundrade och plundrades av en ledig armé, svältande och under utrustade. Denna månad av sysslolöshet är onödigt förlorade. Kejsaren inte längre förskott, han har ingen plan, det upptar ett utrymme att ryssarna inte bestrida det. Samtidigt är de trupper trakasserad av den hårda kosack vars enstaka räder är många döda och han har inte hört från baksidan eftersom hans brev avlyssnas.

Specifikt Napoleon faktiskt fångade i Moskva som vintern kommer och ingenting var beredd att möta kylan. Han räknade med en blixtseger vann tack vare en massiv offensiv. Alexander var den första vänster framåt med begränsad striderna, lämnar den franska armén att försvagas, springa ut och fastnar i ett avgörande slag utan kränkande ... oktober 19, 1812, Napoleon beordrade slutligen reträtten. Och det kommer att bli fruktansvärt, reträtten från Ryssland.

Franska trupper är i dåligt skick och ständigt trakasseras av grupper av kosacker eller remsor av oregelbundna beväpnade bönder för tillfället. Visst, den franska vann i förbigående en slutlig seger över de ryska trupperna i slaget vid Maloyaroslavets (vi frågar inte varför denna ärorika bedrift av vapen inte kvar i det kollektiva minnet), men de är för svaga för att styrka passagen för att hitta ett sätt att gå sydligaste. De skulle ha funnit ett mindre strängt klimat och nya uppehälle. Ack, den ryska motståndet mot söder kräver dem att återvända till vägen att gå längre norrut, via Smolensk väg som Grand Army ödelagts av hans plundring och där det är, oundvikligen, nu inte mer uppehälle ...

I isande kylan, vi äter mat tvättade bort det sista av Moskva. Slutligen äter de döda hästar. Rapine sker på gårdar alltmer avlägsen, även dödas av bönder eller kosacker. Hunger, fattigdom och galenskap är sådana att fall av kannibalism ökar och att soldaterna nu slåss med varandra för att få kläder av sina döda kamrater från kyla och utmattning.

Samtidigt tusentals soldater fortsätter att dödas av de ständiga attacker av den ryska armén som körs lokalt fångar om den gör levererar byborna som gör dem förgås i fruktansvärda plågor. Från mitten av november, men den gamla general Kutuzov stoppade trakasserierna och bara lämnar vintern slåss kriget i Napoleons armé: ett krig utan tack som decimerade de överlevande mer säkert än militära angrepp. Tillståndet för tjänstefel den kejserliga armén ger även en idé att ryssarna, varför inte passa på att leda en offensiv förra Napoleon och tillfångatagen själv? Möjligheten verkar möjligt: ​​det kommer med bara 50 000 män och måste korsa Berezina belägen 60 km öster om Minsk (Vitryssland närvarande). Ryssarna vet att kejsaren och hans trupper på bryggan eller ford, kommer att behöva gå igenom. Så de väntar, tittar de franska trupprörelser och massera sina män vid bron i Borrisov.

Med den strategi för Berezina, ljust, Napoleon manövrerade sina trupper att lura: i verkligheten, de viktigaste krafterna över floden vid vadstället över Stoudianka och inte bron Borrisov. Detta görs under en störtflod av kulor och i samband med hårda strider på båda sidor. Mindre ljust, är Napoleon också förpliktas att sjunka broarna från den sista Grognard förflutna: civila, kvinnor och barn som följer med dem och som hade att vänta sedan kvar på östra stranden och massakrerades av den rasande ryska armén ...

De var 560.000 tappra soldater som den 24 juni 1812, korsade den Njemen med entusiasm.
Dessa är 50.000 tärda och förvirrade spöken, December 12, remake denna väg i omvänd. Mellan dessa två datum, har 100.000 soldater deserte 150 000 har tillfångatagits eller massakrerade av ryssarna och 250.000 kommer äntligen har omkommit i striderna, hunger eller utmattning. Med tanke på alla dessa enorma siffror (som det står klart att vänjer) inser vi insikten om den efterföljande meningen Stalin: "Ett dödsfall är en tragedi. En hundra tusen är en statistik ... ": en rysk (georg) som visste, statistik ...

Sverige och Bernadotte, försiktigt, har ingen del i fientligheterna i den "ryska kampanjen" allvarligt fel som markerar början på nedgången av Napoleons välde. Men vilken roll den svenska antagande kommer han ta i imperiets kollaps?

Bernadotte

Bernadotte

1813: Återupptagande av fientligheter, Bernadotte byter sidor

1813 var ett år präglat av ingåendet av en ny allians mellan Rysslands tsar Alexander 1 och Preussen, som returnerar tillbaka mot Napoleon efter allierade med honom förra året. Internationella relationer, är det både helt klart men ofta kaotisk och oväntad.

Ändå är det återigen kriget i Centraleuropa och Napoleon börjar "kampanj Tysklands". Trots vissa segrar (Lutzen, Bautzen, Dresden) vind, faktiskt börjar att vända. Allierade som Bayern och Österrike (Napoleons egen svär) är avhoppad: en är aldrig förrådd av sin. Britterna landade i södra Frankrike i oktober 1813, medan fransmännen måste lämna Spanien i december ...

Du måste välja sitt läger och Bernadotte, upprepade gånger förnedrad i sitt personliga och sociala livet av Napoleon, tar sin hämnd: han valde att sätta ihop koalitionen. Augusti 23, 1813, konfronterades Empire Bernadotte och besegrade en annan Empire Marshal Oudinot vid Gross-Beeren. Den 6 september, upprepade han med Ney till Dennevitz.

Speciellt den 19 oktober, Napoleon led ett allvarligt nederlag i den homeriska slaget vid Leipzig (Sachsen ström och tidigare i Tyskland "från öster"). Där i tre dagar, från 16 till 19 Oktober, 1813, sker den största konfrontation av Napoleonkrigen nästan 200 000 franska soldater, polska, italienska och napolitanska inför en armé på 300.000 män som består av ryssar, österrikare, preussare, Saxons samt (vilket, efter två dagar tillsammans franska trupper vänder mot dem!) och svenska ... på order av prins Charles John of Sweden: Jean-Baptiste Bernadotte själv!

Bernadotte ger viktigt stöd genom sina 145.000 män. Den 19 oktober, överger den franska koalitionen fältet, lämnar 40.000 döda och 20.000 fångar, som ändå tillfogat fienden nästan lika förluster.

 

1814: Nedgången av örnen, uppkomsten av Bernadotte

Imperiet kollapsade i år 1814, vet du. Den "Slaget om Frankrike" den ultimata koalition ledd av tsar Alexander 1st Place Napoleon på defensiven, han som i nästan 20 år, hade alltid varit en anfallare läge. Alexander först beslutat att utvisa Napoleons tron ​​för Europa som bygger säkerhet balanserad inflytande och samlevnads härskare ivriga att regera i fred.

Sammanfattningsvis: efter tre månader av krig där franska inte har slutat falla, den första tsar Alexander, chef för en armé med 200 000 män i allt, gjorde sin debut i Paris 31 mars, 1814 60 000 ryska soldater och åtföljs av den preussiska kungen Fredrik Vilhelm III och den österrikiska prinsen Schwarzenberg. Denna ockupation av Paris, långt fredligare än plundring av Moskva av den franska inträffade två år sedan, har vi ordet "bistro". Det är hämtat från en fras som används av ryska soldater slog läger på botten av Champs-Elysées, vilket indikerade de olika gatu livsmedel leverantörer att de ville att serveras snabbt ("bistro!") Termen ... bistro utsåg sedan en gourmet utan anspråk anläggning där lunchen snabbt.

Sammantaget Alexander först hörde hans popularitet och motion gentemot förmånlig behandling av den franska befolkningen. I detta är han helt i linje med Bernadotte, som också begränsar bättre höra varaktighet ockupationen av det franska territoriet och dödlig skada som kan uppstå: ja han vägrar att svenska trupper ockuperade Frankrike.

De allierade och olika diplomater kommer nu administrera Frankrike och tror att slakta av väldet och omfördelning av Europa. April 12, Napoleon självmordsförsök innan avresa till Elba för exil, det är ännu inte känt, kommer att pågå under ett år. Han behöver en efterträdare.

Bernadotte, har han ingen självdestruktiva impulser, långt därifrån: han vågar erbjuda sina tjänster för att ersätta Napoleon. Alex 1 är inte fientliga men allierade är inte övertygade de hamnar, som standard, falla tillbaka på bror Ludvig XVI, tidigare greven av Provence som besteg tronen trots en uppenbar inkompetens att ta denna börda.

Sverige är på den vinnande sidan, Bernadotte fick (Freden i Kiel) annektering av Sverige Norge, som tidigare var knuten till kungariket Danmark (trogen bundsförvant i den franska ...) Norrmännen motsätter självständighet men? Bernadotte leder en snabb militär kampanj (två veckor) och dominerar de svaga trupper han möter. Igen (som i Lübeck 1806 med svenskarna) har intelligensen inte att massakrera de besegrade. Denna andra och skicklig storsinthet, vilket bidrar till dess löfte att respektera den norska grundlagen, samtidigt som det skall väljas av delegaterna från det norska folket gillar ... Norges kung, som inte ens kungen av Sverige!

Befrielse är märket för stora politiker och Bernadotte, är uppenbarligen.

 

Naopelon Berezina

Naopelon Berezina

1815: Den Wienkongressen avslutade den franska imperiet och förstärker kronprins Sverige

Napoleon flydde från Elba Feb 26, 1815 och landade i Provence. Det går tillbaka till Paris från Alperna och nådde huvudstaden den 20 mars, tvingade honom att fly Ludvig XVIII, bror till Ludvig XVI besteg tronen default (tsar Alexander 1st föraktade men hade lyckats hitta honom ingen ersättare giltig).

Men mottagningen är inte jublande. För ett år med Ludvig XVIII, hade den franska funnit frid och kungen hade beviljat politiska och sociala friheter "pre-parlamentariskt" snälla (frasen är historikern Thierry Lentz) genom en "charter". "Återställa" därför inte var en ren och hård tillbaka till den gamla regimen före 1789. Avkastningen av Napoleon, dock underteckna förnyelse av en kejserlig auktoritärt ails befolkningen, att föreställningar massiva röstnedläggning och föga övertygande poäng tre folkomröstningar som hölls under "hundra dagarna" (folkomröstning, parlamentsval och lokalval i senaste katastrofala för bonapartistiska kandidater) ...

En ny internationell koalition utvecklas, det handlar huvudsakligen om den brittiska och preussare men som prins Bernadotte i Sverige, som håller sin neutralitet, inte deltar. Den slutliga konfrontationen, dödlig, ödesdigra plats, du vet, 18 juni 1815 i närheten av byn Waterloo, Belgien. "Waterloo, Waterloo, Waterloo trista slätten / Som en våg som slutar i en valurna för full ..." (Victor Hugo) Fyra dagar senare, Napoleon abdikerade definitivt innan de förvisade till långt södra Atlanten, den brittiska ön St Helena där han inte kommer tillbaka levande, döende 5 maj 1821.

I Wien, Österrike, samma juni månad 1815 representanter för olika europeiska makter inrätta en ny ordning baserad på "en rättvis fördelning av makt mellan staterna" (Talleyrand). Vi kommer inte gå in på de allmänna konsekvenserna av fördraget i Wien för att behålla bara det som intresserar huvudämnet för vår artikel: Bernadotte och Sverige.

Under förhandlingarna lyser Bernadotte godkänner sammanslagningen av riken Norge och Sverige: en mycket impopulär påstående preussare och österrikare, försiktig med uppgång denna republikanska vanligare blir lika av de stora europeiska furstefamiljer genom en kombination av omständigheter de smakar något. Med stöd av tsaren och britt är Bernadotte framgångsrik: Sverige och Norge är bara en enda rike nu. Dess konsoliderade makt, fred återvände till Europa, kommer kronprins av kungariket utökas för att ägna sig helt åt förvaltar sina nya människor. Framgångsrikt.

 

1818 - 1844: Sverige har en ny kung Karl XIV Johan

Sveriges kung Karl XIII dog 1818. Jean-Baptiste Bernadotte monteras sedan officiellt på tronen som Karl XIV Johan, kung av Sverige och Norge. Detta är för närvarande en kung utan en drottning kom till Stockholm i januari 1811 sin fru Desiree tillbaka nästan omedelbart till Paris där hon inte leva ensam ... Deras son Oscar, men bor i Stockholm och på anslutning till tronen av sin far, är han 19 år gammal.

Det kommer att inleda en lång era av fred och välstånd.

Som vi har sett i hela denna kolumn, Bernadotte (och fortsätter att ringa vår landsman, för större bekvämlighet) är en pragmatisk temperament. Han vet förödelsen som orsakats av kriget och den fysiska och ekonomisk ruin som det orsakar.

Bernadotte, att räta finanser riket punkteras av kriget mot (eller sidor, beroende på tid) Napoleon börjar genom påtagning kläder från en blygsam monark ("normal" om du ville använda terminologi som var nyligen modet i Frankrike men tyvärr grovt överutnyttjas och motsägs av fakta). Det minskar prakt domstolen och den stora öknen palats i Stockholm Kungliga Slottet billigare att underhålla bostadsområde som den i Rosendal i den närbelägna ön Djurgården.

Bernadotte impregneras idéer "fysiokratiska" denna skola av ekonomiskt tänkande av sjuttonhundratalet, vars ledare var François Quesnay, som postulerar lite summariskt men inte utan lite sunt förnuft, att endast jordbruket skapar verklig rikedom ( industri och handel enbart som omvandla befintliga material ...) Bernadotte lanserar stora insatser inom utveckling av naturresurser: förbättra jordbrukets avkastning genom agronomi, rationellt utnyttjande av skogar, men även järnproduktion och transportutveckling.

Mer produktion, fler sätt att transportera denna produktion: denna ansträngning bör leda till utvecklingen av landet och dess anrikning. Ett problem är dock fortfarande: området söder om den svenska halvön (mitt emot Malmö) är under kontroll i Danmark, vilket naturligtvis samlar skatter för att låta Östersjön båtarna (de flesta av de svenska kustlinjen) till Nordsjön ... Bernadotte avgör en svår uppgift för att säkerställa oberoende Sverige: grävning av en kanal 400 km från väst till öst, den "Gotha Kanal" Söderköpings av Göteborg.

På tio år är det inte bara de råvaror (stockar, malm) men produktionen av varor (timmer fartyg, verktyg) som börjar exporteras. Sverige vaknar, välmående, berikas.

I denna framgång, är personlighet suveräna nyckeln. Bernadotte outtröttligt reste landet och träffade hennes motiv med lätthet. Trots hans ansträngningar, Bernadotte inte tala svenska: detta är på franska han leder, signerar sina dekret, fattar beslut, som sedan omvandlas och proklameras i det lokala språket. I dag är den stora majoriteten av administrativa handlingar bevaras och görs tillgängliga för historiker och forskare franska.

Bernadotte, måste dock givetvis tänka på hans gods och därmed söker ett äktenskapsmål allians för sin son Oscar. Ack, är svårare än väntat uppgiften: de stora svenska aristokratiska familjer öppet motvilliga att ge sin dotter att gifta sig med en ofrälse vulgär franska, lyckades till tronen till förmån för militära äventyr där landet begicks trots allmänt honom. Ta en äventyrare som Bernadotte som kung, men fortfarande kommer att ge honom sin dotter i äktenskapet, måste han ha lite misshandlade Starköll, eller hur?

Det är därför inte i Sverige men utomlands att Oscar kommer att gå att hitta skon passar. 22 maj 1823,, prinsessa av Bologna och hertiginnan av Galliera Princess Leuchtenberg ... Inte säker flickan är Oscar of Sweden (24) hustru (genom ombud) de unga (16 år!) Joséphine de Beauharnais Napoleone Maximilienne Eugenie var faktiskt beredd, men bra.

Du förstod: men fortfarande står kvar i en kall med Bonaparte, Bernadotte var ändå kunna spela sina relationer med sin omgivning som den unga ... Josephine är den äldsta dottern till Eugène de Beauharnais. Den här är själv son till Josephine Taschers Pagerie hade med sin första make Alexandre de Beauharnais (guillotined under revolutionen). Änka, Josephine de Beauharnais, vi minns, sedan föredra för äktenskap med Napoleon Bonaparte ... Désirée Clary, Oscars mamma! Liten värld.

Även om mycket kallare, är Stockholm ibland lite Dallas ...

Tillbaka till vårt gift Josefina av Leuchtenberg, lovade Oscar of Sweden, så är den direkta barnbarn (med sin första make) av den tidigare kejsarinnan Josephine, tidigare hustru till Napoleon 1st.

Bröllopet är officiellt firas 19 juni, 1823, i närvaro av Drottning Desideria, mamma till Oscar och hustru till kung Karl XIV Johan, återvände till Paris för att bosätta sig permanent i Stockholm som hon i sin tur skulle krönas drottningen av Sverige enligt name Desideria.

Det var år 1844 vid sin fars död inträffade den 8 mars, kommer Oscar åt tronen i sin tur vidmakthåller dynastin som fortfarande i dag är på Sveriges tron.

 

Bernadotte

Bernadotte

Bernadotte och hans arv idag.

Sedan Här berättade fantastiska öde Jean-Baptiste Bernadotte, den Pau var inte väntat, speciellt på den svenska tronen.

Vad finns kvar idag?

Uppenbarligen många i Sverige, där trafik ursprung tecknet är välkända och är föremål för många studier, avhandlingar och bidra till att upprätthålla akademiska och vänskap politiska förbindelserna mellan de två länderna. Bernadotte är begravd Stockholm.

I Frankrike finns det olika vägar, gator eller torg men ingen av dem marskalkar boulevard i Paris: ett rykte om inte en förrädare, åtminstone avfälling gentemot kejsaren, fortfarande håller sig till Bernadotte ... Hans namn Men detta under Triumfbågen i Paris: Frankrike, kritisk men inte otacksam, glöm inte att vissa militära segrar hade militära kvaliteter Bernadotte.

Det återstår legender hundra gånger rapporterats men aldrig visat: smeknamnet "vackra ben sergeant" på grund av hans imponerande och en tatuering "Död åt kungar" på bröstet ...

Det återstår, framför allt, en dynasti i Sverige (oräknat de olika allianser med de härskande familjerna i andra nordliga rikena) hans första Oscar son regerade 1844-1859, följt av hans två barnbarn son Karl XV (1859-1872 ) och Oscar II (1872 - 1907), följt sig Gustav V (1907 - 1950), Gustav VI (Adolph (1950-1973) och den nuvarande kungen Carl XVI Gustaf, make till drottning Silvia.

Så den franska vecko Le kedjade anka December 3, 2014 han informerar oss om de glada seder och utomäktenskaplig underhållning ultimata avkomma Bernadotte, på plats sedan 1973, som lokala biografer detaljerad girigt. Hay skandaler som har fläckat alla samma suveräna rykte som resulterar i en TV-show där han var tvungen att förklara, i juni 2011: kungen också bekväm att hantera strippor Stockholm som hans förfader ryska soldater modigt proklamerade "det är inte i traditionen av Bernadotte att abdikera! »

Av franskt blod i hans ådror flyter bra, helt klart.

Commenter cet article

Archives

Articles récents